FB a „to se mi líbí“ je jako bonbon za splněný úkol aneb „tvořivá slepota“.

Který komentář Vám pomůže nejvíc, když hledáte, jak oslovit své nové zákazníky?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak pomáhají Vaše komentáře? Často se říká, méně je více. Ale platí i u FB komentářů?

Členská sekce jako tréninkové hřiště.

FB jsem moc často nepoužívala, ale našla jsem kouzlo „uzavřených skupin na FB“. Takové malé tréninkové hřiště. „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.“ Cvičištěm je právě ta uzavřená skupina k danému kurzu a bojištěm veřejný on-line svět internetu.
Dřív jsem měla spoustu domněnek a strach napsat někomu, že nesdílím stejné nadšení. Nekomentovala jsem, protože jsem nechtěla „shazovat“ něčí práci. Vždyť přece vím, jak je těžké napsat první text a ještě se odvážit ho zveřejnit!

S kůží na trh

Zlom nastal, když jsem šla s kůží na trh já. A chtěla jsem slyšet názory ostatních na moje „blogové tvoření“ právě v uzavřené skupině. A teprve pak jsem zjistila, že komentář v komentářích FB a „to se mi líbí“ je jako bonbon za splněný úkol.
Radujete se, když ho dostanete, ale za chvilku se vycumlá. Ale já chtěla víc. Chtěla jsem slyšet, co konkrétně se tomu člověku líbí anebo i nelíbí. Většinou nechceme slyšet kritiku, že jeho práce se nelibí a chuť po pár bonbonech „to se mi líbí“ trochu zhořkne.

Bombony

Příležitost

Jenže to „nelibí“ – vyjádřené třeba i nezájmem komentovat, není osobní vyjádření „jsi špatný“ ale skvělá příležitost, jak pochopit, že myšlenka je dobrá či skvělá, jen ta slova tomu nedávají tu šťávu. Tu sladkou příchuť, kvůli které si rádi vezmete bonbon. Pokud milujete bonbony.

Neberte kritický názor negativně a osobně, ale přijměte to jako úžasnou příležitost zamyslet se nad názory jiných a vylepšujte, jen se nevzdávejte.

Palec nestačí

A když testujete a zjišťujete, který bonbon z bonboniery vám chutná nejvíc, nestačí říct cukráři „to se mi líbí“. Podle čeho má pak vylepšovat chutě, když neví, proč Vám to zrovna chutná?

I u bonboinery očekáváte chuť podle toho, co je napsané u každého druhu. Je napsáno „oříškový“ očekáváte hlavně ořechy a nejlépe celé kousky, ať si to vychutnáte. Podle slov očekáváte, ale pak vás obsah zklame, když tomu tak není.

Oříšek

Využij dar slova, říkej PROČ!

Co třeba příklad mého vlastního chápání:
Var. 1: „Mám rád čokoládu“, když už jsem začala s těmi sladkostmi. Co mi to říká?  Jo, má ji rád, tak si jí dá.

Var. 2. „Miluji čokoládu.“ Co mi to říká? Tenhle člověk jí asi hodně čokolády, možná z toho bude mít cukrovku nebo zkažené zuby. Ach ty domněnky!

Var. 3. „Miluji hořkou čokoládu.“ Co mi to říká? Jo tak tenhle miluje jenom hořkou čokoládu.

Var. 4 „Miluji kvalitní hořkou čokoládu s 70% kakaa.“ Co mi to říká? No tak tenhle člověk je gurmán = rád si vychutná kvalitní hořkou čokoládu, kvalita je u něj na prvním místě, a protože jí miluje je ochoten za ní samozřejmě zaplatit i vysokou cenu.

Který komentář Vám pomůže nejvíc, když hledáte, jak oslovit své nové zákazníky?

Už vnímáte, jak komentáře o čokoládě souvisí se sdílením v naší skvělé členské skupině kurzu?
Ne? Tak tedy na rovinu:

Var. 1 „To se mi líbí.“ Co mi to říká? Jó dobrý. Upřímně? Neurazí – nenadchne.

Var. 2 „Líbí se mi to, je to stručné, jasné, výstižné.“ Co mi to říká? Aha, je to dobré protože je to stručné, jasné, výstižné a to „nezdržuje“ v uspěchané době. Tak stručnost je IN. Rozhodně nebudu vymýšlet dlouhou variantu, jsem na správné cestě.

Var. 3 „To se mi líbí, je to stručné, jasné, výstižné a nejvíc mě oslovilo ….toto… , chápu z toho to a to.“ Co mi to říká? Super komentář, líbí se jim to a chápou to takhle. ALE JÁ TO MYSLELA JINAK! Něco dělám špatně a tento komentář mě upozornil na něco, co jsem přes svoje ponoření se do tématu úplně přehlédla! Super, takže už vím, co je potřeba udělat, aby to bylo víc pochopitelné. Předělám to a požádám o nový komentář a kéž tam napíše odvážný člověk, který mi řekne svůj názor s důvodem proč.

 

Ten důvod proč, je to nejdůležitější, který pomůže druhému člověku, aby se posunul dál ve své práci.

 

K tomuto článku mě inspiroval komentář od Denisy Dohanyosové, která mě upozornila právě na mojí „tvořivou slepotu“. Deniso, děkuji.

To co chci sdělit tímto článkem je:

PODĚKOVÁNÍ OD SRDCE A VDĚČNOST VŠEM TĚM, KTEŘÍ SE NEBOJÍ VYJADŘOVAT SVOJE POSTŘEHY A MYŠLENKY jako gurmán, který miluje hořkou čokoládu s 70% kakaa, protože má rád sám sebe a dopřeje si to nejlepší!

 

Rezonovalo to s Vámi?
Napište mi do komentáře PRoČ!

Jitka Rakušanová

Mou vášní je ruční tvoření. Již několik let vyrábím bižuterii a tvořím nejen z papíru. Inspiruji ženy, jak si odpočinout tvořením jednoduše, s radostí a z běžně dostupných materiálů. Moje motto je: „Tvořím od srdce k srdci“. O mé cestě od nestíhání až k plnění snů si přečtěte zde>>

Komentáře